[Inne] co warto kupić Nowy VW Tiguan czy używane Audi Q5 ?
szukam opinii o tych samochodach, ale wszystko co znajduje to gazeciarskie bełkoty... Poszukuje w miarę nowego SUV-a z oszczędnym dieslem do 100 tys. Szkoda że te wymienione przeze mnie nie maja 3 rzędu siedzeń ale i tak chyba są większe od O II Kombi. Napęd 4x4 dodatkowy atut na zimę. Czy ktoś ma po rodzinie takie samochody.... ? jakieś warte uwagi opinie....
wasyl, a myślałeś o yeti płyta podłogowa o2 wielkościowo podobna do tiguana i q5
Chyba na zdjęciach. Yeti przy q5 to trochę jak Clio i Audi a6.
Sam użytkuję tiguana już rok, nie mam żadnych zastrzeżeń, świetna jakość w środku, dużo miejsca z tyłu, mógłby być trochę większy bagażnik, ale mi to nie przeszkadza, poza tym można sobie go powiększyć przesuwając tylną kanapę. z
Zaskoczyło mnie świetne prowadzenie, ale akurat rozważasz zakup audi, więc tam gorzej nie będzie. W toyocie czy mitsu w porównaniu z vw czy kugą jest dramat.
Jak masz konkretne pytania to pisz, bo ciężko mi tak pisać, nawet nie wiem o czym
no własnie początkowo napaliłem się na Q7 ale samochód z 2006 r i cholernie drogi w utrzymaniu ( porównując do Q5) same opony jak bym chciał kupić na zime to nie mały wydatek... dlatego odpuściłem sobię tą opcje. Myślę że te dwa są skrojone idealnie do moich potrzeb. Skoda Yeti podobała mi się do czasu jak nie porównałem sobie choćby desek rozdzielczych... hmm to taka duża fabia
Genesis powiedz mi czy bagażnik jest na prawde mały jeśli przesuniemy tylną kanapę optymalnie do przodu...? Ale żeby jechały 4 osoby ok 170cm wzrostu....
Q5 - akurat dziś miałem okazję podziwiać te autko z zewnątrz. Musze powiedzieć, że mimo iż było w kolorze białym to prezentowało się bardzo ślicznie - szczególnie przypadł mi do gustu przód auta. Pierwsze wrażenie bardzo pozytywne było choć widać,że faktycznie jeśli chodzi o bagażnik to nie będzie on zbyt wielki. No ale w przypadku pasażerów tylnych siedzeń napewno nie będą oni narzekali na brak miejsca.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
...wybierając jednak między nowym autem a używanym ...wybrał bym jednak nowego Tiguana, chyba że będziesz miał pewne Q5 ale o takie ciężko jest, nawet w Niemczech nie sprzedaje się dobrych aut za 50% a kupić auto z dużym przebiegiem taniej i ładować w niego potem kase to bez sensu.
PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Genesis powiedz mi czy bagażnik jest na prawde mały jeśli przesuniemy tylną kanapę optymalnie do przodu...? Ale żeby jechały 4 osoby ok 170cm wzrostu....
Zależy o ile przesuniesz tylną kanapę. Bo maksymalnie to można ją prawie dosunąć do foteli przednich, a wtedy nikt tam nie siądzie. Bardziej denerwujące jest to, że mogliby więcej wygospodarować tego miejsca na głębokość, ale może w sytuacji kiedy zamiast dojazdówki jest zestaw naprawczy jest trochę lepiej. Ja bym też nie dramatyzował, bo wcześniej miałem kombi i pewnie mam zwajchlowane proporcje. Najprościej zerknąć sobie w salonie. Ja się w pięć osób na wakacje bez problemu zapakowałem.
no niby racja z tym używanym, ale z doświadczenia wiem że zadbany 3 latek nie ustępuje zbytnio od nowego pewnie powiecie że nie ma okazji i nikt nie sprzedaje 2 letniej fury, ale kto szuka ten znajdzie. Dołączam jeszcze do tego zestawienia BMW X3 bo to chyba ta sama liga i widze że silnik 3.0 D byłby w tej cenie
Rok temu i trochę też maiałem dylemat co kupić. Dosyć miałem jeżdżenia dupą po asfalcie a szczególnie akrobacji przy wsiadaniu i wysiadaniu (O1). Doszedłem do wniosku, że samochód ma być wygodny, czyli musi mieć pewną wysokość. Po rozważeniu różnych modeli pozostały do wyboru dwa: Tiguan i Q5. Po długich przymiarkach, oglądaniach itp wybór padł na Q5 2,0TDi.
W Tiguanie nie mogłem strawić jego deski rozdzielczej, bardziej pasuje do dostawczaka niż do tego typu auta. Poza tym autko niczego sobie, stosunkowo niedrogie. Deska w Q5 to w porównaniu z Tiguanem sama poezja. A ja już taki jestem, że wnętrze jest dla mnie nie mniej ważne niż wygląd zewnętrzny. Na zewnątrz Q5 też jest niezłe, ale na kolana przed nim nie padam. Jedżeli chodzi o jazdę, trzymanie się drogi, właściwości trakcyjne to jest po prostu super. W końcu to Quatro, a nie jakiś Haldex czy inny wynalazek. W styczniu, w środku zimy pojechałem przez Słowację do Budapesztu i z powrotem bez najmniejszego zająknięcia. Jak wyjeżdżałem z Budapesztu, miasto było całkowicie sparaliżowane opadami śniegu, drogę do granicy można było rozpoznać tylko po słupkach na poboczu.
Poza tym ma to auto trochę wkurzających mankamentów. Np bagażnik, w porównaniu do O1 to tylko schowek na podręczny bagaż. Tylna szyba- w czasie deszczu brudzi się w tempie kilka razy szybszym niż przednia. Słaba widoczność do tyłu i na boki. Brak polskiego menu i takie inne duperele.
Właśnie nie wiem skąd wzieli to 530 l. Może jak wyjmie się koło zapasowe (tak naprawdę jest to koło "składane", taka ciekawostka) to będzie to 530 l. Z autopsji wiem,że bagażnik jest dużo mniejszy niż w O1. Typowe zakupy w hipermarkecie w Octavi mieściłem bez problemu, w Q5 upycham i zmieścić nie mogę. :evil:
w kasie do 100 tys zł pomyślałbym jeszcze nad x3 (gabarytów Q5 jest) a silniczek 2.0 D 163 KM daje radę. lecz bagażnik to tak jak w Q5 na teczkę z dokumentami.
a jak porównywać coś do Q7 to bym pomyślał nad x5 albo Tuaregiem.
Q5 ma jakoś średnie opinnie wszędzie. Ale co osoba to opinnia.
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
cze wszystko zalezy ile chcesz wydać ...sądze że Q5 uzywana dorwiesz za 150=170 tyś tiguana używanego w okolicach 100tyś ....... można jeszcze dorzucić mazde i subaru tribeca....................rzeczywiście Q5 najlepiej mi sie podoba tz. jak bym miał do wyboru, to audi)....no i oczywiście Infiniti.....
Aha znajomy kupił A8 trzy letnia za około 160tyś i wydawała sie oki .
już dwa razy robił silnik tylko że w serwisie i wpakował 60tyś ...wiec trzeba uważać na okazje---
narazie brak usterek ...21-12-2009 wymiana akumulatora i przekroczyłem 103000tyś przebiegu...(listopad 2010r)juz 5lat minęło)..po przeglądzie .....Może czas na zmiany...kurde 17-12-2010 mam 104500tyś przejechane coś mało jeżdze ostaTNIO.......11-2011 przejechane 116000tyś wymiana rozrządu kpl
wasyl, a myślałeś o miśku outlanderze? On ma kawał bagażnika w wersji 5 os. i poniżej 100k kupisz z dieslem 2.TDI VW. Są tez wersje 7os. ale w bogatszej, droższej specyfikacji. Napęd 4x4 tez jest całkiem sensowny.
Ew. Kuga- Andrev3 na pewno zrobi Ci fajną cenę:-)
Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
no własnie outlander ma mój szwagier w 2.0 tdi śmignołem tym pare razy i o ile sama bryła nadwozia i rozplanowanie wnętrza nie budzi zastrzeżen to materiały z jakich jest wykonany są troche z innej epoki jak w KIA.... Zadziwiająco mułowaty jest też ten 2.0 TDI tak jakby japońce coś spieprzyli ze skrzynią biegów chyba że do moich 160 KM w O I wszystko mi sie wydaje mułowate
Kuga jest fajna ale mała ... ależ ja jestem wybredny :roll:
obejrzyj sobie Miśka po lifcie w bogatszej specyfikacji- od Intense wzwyż bodajże ma takie miękkie okładziny pokryte skórą (ekologiczną)
zupełnie inne wrażenie pod palcami;-)
a co do kopa, no wiesz, jednak te 140KM ma ponad 200kg kilo więcej do napędzania niż jest w O1;-)
Garret
-----------
Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)
wasyl, nie wiem czy jeździłeś Kugą ale jak chcesz to możemy się umówić żebym przyjechał tym autem do Ciebie i sobie pojeździsz
Co do ofert na Audi i VW też coś pomyślimy... mam znajomości
Komentarz